Incontinentieklachten 

Incontinentie is een aandoening die vele vrouwen, maar ook mannen, hindert. We spreken van  stressincontinentie of urge incontinentie of beiden. 

 

Het meest voorkomende is de stressincontinentie, die zich vaak openbaart tijdens een lach of niesbui, hoesten, springen, etc. 

De urge incontinentie, ook wel aandrangsincontinentie geheten, houdt in dat men moeilijk de urine op kan houden en vaak al urine verliest voor men het toilet bereikt heeft. 

 

Beiden komen meer voor dan men denkt. Men praat er niet graag over, er is een soort schaamte. Bij de huisarts wordt het vaak gebracht in combinatie met een andere klacht, bijvoorbeeld een verkoudheid.

 

Incontinentie ontstaat vaak tijdens of na een zwangerschap of na een gynaecologische ingreep. Bij mannen vaak na een prostaatoperatie. Echter, deze aandoening is met oefentherapie goed te behandelen d.m.v. bekkenbodemoefeningen, die de bekkenbodem versterken of ontspannen. Ook een juiste uitleg over de bekkenbodem geeft vaak al meer inzicht over de klacht. Het is jammer, dat de drempel om het te melden bij de huisarts, nog altijd zo hoog is. 

Het komt meer voor dan u denkt, u bent zeker geen uitzondering en het is zeker geen 'oude vrouwenkwaal'.  

 

Mocht u echter nog vragen hebben, neemt u dan telefonisch contact op met Marian van den Hurk of stuur een e-mail naar marian@fysiotherapie-vizio.nl.