Manipulaties, Internationale Academie Osteopathie (I.A.O.)

 

Van 1995 tot 2000 heb ik aan de I.A.O. gestudeerd. Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode, waarbij het opsporen van functiestoornissen, ontstaan door een bewegingsverlies, om het even welk weefsel, centraal staat. Het is een bewegingstherapie, gesteund op een grondige kennis van de anatomie, fysiologie en neurologie van het menselijk lichaam. Een osteopaat test spieren, gewrichten en organen op bewegingsbeperkingen en de klacht van de patiënt. De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn, waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen. 

Zoals bij mijn introductie al aangegeven, zal ik alleen de beweeglijkheid van de gewrichten, spieren en banden testen en waar nodig behandeltechnieken uitvoeren om de beweeglijkheid te herstellen. De technieken voor het losmaken/mobiliseren/manipuleren van gewrichten toont grote gelijkenis met die van de manueel therapeut.

Het testen of behandelen van orgaanstructuren zal dus niet aan de orde zijn. Mocht ik echter de indruk hebben (uit anamnese en onderzoek) dat het raadzaam is een osteopaat te raadplegen, dan zal ik u doorverwijzen.