FYSIOTHERAPIE

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, besef je pas als je ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. 

 

Degene die daar alles van af weet, is de fysiotherapeut: de deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kun je terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Bijna 3 miljoen mensen jong en oud, vinden jaarlijks hun weg naar de fysiotherapeut. Het kan daarbij gaan om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, maar het kunnen ook de lichamelijke gevolgen zijn van een verkeerde beweging, een ongeluk, ziekte of, gewoon door ouder worden.

 

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden, spierkracht te vergroten, maar bijvoorbeeld ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling krijg je vaak ook oefeningen voor thuis mee. Deze oefeningen helpen om je bewust te maken van de beste manier om je te bewegen en om weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage, fysiotechniek, medical taping, dry needling enz.

 

Een behandeling bij een fysiotherapeut duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten. Dit doet hij door te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan stelt de de fysiotherapeut een behandelplan op en spreekt dit met je door. In de meeste gevallen is dit een advies op maat op basis van de richtlijnen die de beroepsgroep heeft opgesteld. Fysiotherapeuten leveren zo een positieve bijdrage aan gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures.